Dyson Vassilias

Етапи на боядисване на метални конструкции

метални конструкции

1.Избор на боя за метал.

За това разказваме в нашата статия – Боядисване на метални конструкции.

2.Почистване и подготовка на повърхността на метални конструкции

Подготовката се състои в почистване на повърхността от ръжда, стара боя, мазнини и други замърсявания.

Правилната подготовка на повърхността е ключът към успеха. Основната цел на правилната подготовка на повърхността е да се постигне добра адхезия на емайла към метала.

Повърхността, която ще се обработва, трябва да е суха. Температурата на въздуха трябва да бъде над +5ºС, а относителната влажност не по-ниска от 80%. Не се препоръчва боядисване при температура на повърхността над +35ºС.

3.Премахване на ръжда и корозия по металните конструкции

Корозията причинява промени в свойствата на металите, което може да доведе до увреждане на металната конструкция. Корозионната реакция е електрохимична по природа и винаги включва вода. Скоростта на климатичната корозия се влияе от относителната влажност на въздуха, температурата и местоположението на повърхността. Дори метали като алуминий се нуждаят от защита.

Корозията от метал се отстранява по няколко начина:

  • механично: С помощта на специални шкурки и метални четки;
  • химически: С помощта на разтвори на базата на фосфорна киселина.

4.Грундиране на метални конструкции

Следващият етап от подготовката на една качествена метална повърхност е грундирането.

Грундът изпълнява две основни функции – осигурява на финишното покритие по-добра адхезия към основата и предпазва метала от корозия, действайки като преобразувател на ръжда и бариера за агресивни среди.

За различните метали трябва да се използват различни грундове. За черните метали антикорозионната защита е важна, докато цветните метали се нуждаят от грундове с добра адхезия.

5. Боядисване на металната конструккция

Сега можете да продължите с процеса на боядисване. Пазарът на бои и лакове е голям, но основните свойства, които боята за метал трябва да притежава, са устойчивост на атмосферни влияния, устойчивост на топлина и устойчивост на корозия.

Първо проверете дали боята се комбинира добре с повърхността, която ще боядисвате.

Направете проби на малка площ и, ако след изсъхването на боята няма видими дефекти, можете да продължите.

Използвайте правилната четка, за да боядисвате площи със сложни конфигурации или малки плоски повърхности. Боята се нанася на 2-3 слоя. Колкото по-сложна е повърхността, толкова по-тънки слоеве боя трябва да се нанасят, като се увеличи броят на слоевете до 5-6.

Общата дебелина на покритието трябва да бъде поне 0,1 мм.

Не пестете усилия за боядисване на металните конструкции, за да бъдат те надеждно защитени в продължение на години и за да придобият красив и завършен вид.

Разгледайте предложения ни на нашия магазин.

×

Здравейте!

Започнете чат

× Пишете ни!

Последни публикации

Боядисване на метални конструкции
Боядисване на метални конструкции

Боядисване на метални конструкции: Какво да знаем? Както боите са различни, така и металите също. И не всички от тях са съвместими помежду си. Нека видим какви са правилните начини на боядисване на метални конструкции. В ежедневието и в производството се използват както черни, така и цветни метали и всички те се нуждаят от защита. […]

Вижте повече
метални конструкции
Етапи на боядисване на метални конструкции

1.Избор на боя за метал. За това разказваме в нашата статия – Боядисване на метални конструкции. 2.Почистване и подготовка на повърхността на метални конструкции Подготовката се състои в почистване на повърхността от ръжда, стара боя, мазнини и други замърсявания. Правилната подготовка на повърхността е ключът към успеха. Основната цел на правилната подготовка на повърхността е […]

Вижте повече
четки за боядисване
Съвети за правилно използване на четки за боядисване

Изберете подходящите четки за боядисване! Използването на неправилната четка за боядисване не само ще загуби ценното ви време, но ще доведе и до катастрофални резултати. И обратно, ако имате подходящият инструмент, всеки етап от боядисването става лесен и вероятността за постигане на добър резултат се увеличава значително. Четките за боядисване с изкуствен или естествен косъм […]

Вижте повече