Dyson Vassilias

Четка от естествен или изкуствен косъм?

четка от естествен или изкуствен косъм

Четка от естествен или изкуствен косъм да избера?

Изборът между естествена четка или такава с изкуствен косъм се определя не от личните предпочитания, а от вида и състава на покритието, което ще се третира. Нека обърнем внимание на някои важни неща.

Четка от естествен косъм

Тя е идеална за нанасяне на боя и лак. Естествената четка не се поврежда от разтворители, но се деформира при работа с водоразтворими съединения. Когато са изложени на вода, космите губят първоначалната си форма и твърдост, което се отразява негативно на по-нататъшното й използване. Работата с такава четка изисква спазване на специални правила – на първо място, без вода.

Четка от изкуствен косъм

Полиамидните и найлоновите влакна са подходящи за нанасяне на водоразтворими бои и лакове, но не са подходящи за работа с агресивни разтворители. Не е податлив на увреждане при досег с вода и при спазване на правилата за експлоатация издържа доста дълго време.

Комбинирани четки

При четките, които съчетават естествен и изкуствен косъм, преобладават естествените влакна. Именно те са „отговорни“ за еластичността на работната част и нейната устойчивост на водни съединения. Областта на приложение е същата като за четка от естествен косъм.

Как правилно да почистите четката?

Методите за почистване и продуктите, използвани за това, зависят отново от това дали четката е с естествен или изкуствен косъм.

Почистване на четка с естествен косъм

Основният й „враг” е водата. Тя не се страхува от агресивни течности, но е много чувствителна към всякакви водни разтвори, включително сапунени. Набъбва от влага, губи еластичността си, става крехка и започва да се рони. При накисване във вода предимствата при боядисване с такава четка бързо се губят. Разрешава се само бързо изплакване с вода след разтворителя, но не редовно. Колкото по-малко контакт с вода, толкова по-добре.

Почистване на четки с изкуствен косъм

Редовният контакт с агресивни разтворители бързо уврежда космите, намалявайки тяхната ефективност. За да почистите четката след работа с водоразтворим състав, просто я изплакнете в сапунен разтвор и след това в чиста топла вода. Препаратът за миене на съдове се е доказал като отлично средство за тази цел.

Важно е да премахнете излишната боя от четката, преди да я потопите в сапун или вода. Това може да стане с помощта на лист хартия или дъска – просто я избършете върху тях. Докато изплаквате, потъркайте космите с пръсти, за да отнемете останалата по тях боя директно от водата. Последният етап е изплакване в чиста течаща вода.

След работа с бои и лакове, разтворими в разтворители, най-добре е четките от изкуствен косъм да се почистят със спирт. След първоначалното изплакване в него, четката се накисва в сапунен разтвор и след това се измива под течаща вода. Но, внимавайте, защото не трябва да киснете дълго четката в спирт. Само я изплакнете.

×

Здравейте!

Започнете чат

× Пишете ни!

Последни публикации

четки за боядисване
Съвети за правилно използване на четки за боядисване

Изберете подходящите четки за боядисване! Използването на неправилната четка за боядисване не само ще загуби ценното ви време, но ще доведе и до катастрофални резултати. И обратно, ако имате подходящият инструмент, всеки етап от боядисването става лесен и вероятността за постигане на добър резултат се увеличава значително. Четките за боядисване с изкуствен или естествен косъм […]

Вижте повече
четка за боядисване
Как да изберем правилната четка за боядисване?

Нашите съвети при избор на четка за боядисване! Изборът на правилната четка за боядисване е важна стъпка за успешно завършване на ремонтни или артистични проекти. Качеството и видът на четката могат значително да повлияят на резултата от вашата работа. Кои са основните аспекти, които трябва да имате предвид при избора на четка? Тип четка В […]

Вижте повече
четка за боядисване на метал
Четки за боядисване метал

Четки за боядисване метал – какви са подходящи? Време ли е да освежите външния вид на вашата ограда, порта или гаражна врата? Най-добрите помощници по този въпрос ще бъдат качествените четки за боядисване с правилна форма и размер. Естествено и с добре подбран косъм. Има четки за боядисване в различни размери – от 12 мм […]

Вижте повече